Een dinosaurus als burgemeester – Standpunt – De Morgen

Geplaatst: 17 oktober 2012 in politiek

Een dinosaurus als burgemeester

OPINIE − 17/10/12, 07u18

 

Beperk de duur van een burgemeesterschap tot maximaal drie ambtsperiodes

De coalitievorming in de Brusselse gemeente Molenbeek moet in symbolisch belang amper onderdoen voor de stembusuitslag in Antwerpen. Na twintig jaar burgemeesterschap wordt PS-topman Philippe Moureaux er opzijgeschoven door een nieuw bestuur van liberalen, christendemocraten en groenen.

Daarmee komt op spectaculaire wijze een einde aan een bestuurlijke ideologie die in de metropolitane Brusselse samenleving tegen zijn eigen limieten is gelopen. Samenlevingsproblemen – van religieuze radicalisering tot onderwijsuitval – werden onder de multiculturele mat geveegd; de bevolkingsexplosie werd amper voorbereid. Philippe Moureaux is zeker niet alleen verantwoordelijk voor dat falend hoofdstedelijk bestuur, maar hij was de incarnatie van een beleid dat gebrek aan visie verpakte als ‘de boel bijeenhouden’.

Moureaux is niet de enige gewipte burgervader die over complotten schreeuwt. In Kruibeke dreigt de N-VA’er Antoine Denert er zowaar mee de cafetaria van ‘zijn’ gemeentehuis te ‘bezetten’ als protest tegen de nieuwe coalitie. In Bilzen zegt Johan Sauwens (CD&V) allerlei onfraais over zijn opvolgster Frieda Brepoels (N-VA). Stuk voor stuk politici die twintig of zelfs dertig jaar burgemeester zijn geweest en hun sjerp als een geboorterecht zien.

Je zou het de kwaliteit kunnen noemen van een charismatische en autoritaire burgemeester dat hij politiek ‘dichtbij’ de mensen brengt en pragmatisch oplossingen zoekt voor lokale problemen. Dat is evengoed ook maar een propere manier om de ergste uitwassen van lokaal bestuur te omschrijven: machtscollusie, gebrek aan democratische controle en cliëntelisme. Een bestuurder moet enige tijd krijgen om zijn politieke project te realiseren, maar wie twintig jaar blijft zitten, fnuikt elke vernieuwing.

Mogen we daarom pleiten voor een nieuwe decretale regel? Beperk de duur van een burgemeesterschap tot maximaal drie ambtsperiodes. Amerikaanse presidenten krijgen acht jaar de tijd om hun stempel te drukken, dan is achttien jaar voor een titelvoerende Vlaamse burgemeester niet eens overdreven streng.

Three strikes and you’re out: na drie keer zes jaar moet het tijd zijn voor verse olie in de machine van de lokale democratie. Een dergelijke regel zal burgemeesters dwingen om na te denken over hun erfenis en hun opvolging. Het zal de verslaving aan de macht temperen en alleen al daardoor lokaal bestuur zindelijker en transparanter maken.

En ja, u hebt het goed begrepen, ook de dinosaurussen die zich zondag wel gehandhaafd hebben, mogen zich aangesproken voelen. Ook als ze Louis Tobback (sp.a) of Patrick Dewael (Open Vld) heten

via Een dinosaurus als burgemeester – Standpunt – De Morgen.

Reacties zijn gesloten.